Ånäset & övik


Inför säsongen 2024 så vet vi inte ännu om det blir några resor till Ånäset och Ö-Vik. Gilla oss på facebook så kommer det färsk information där! 

 

ÅNÄSET

ÅNÄSET , Stenfors 0

vägbeskrivning, klicka här 

KONTAKT

Mail info@umemust.nu

Mobil 070-272 25 69

 

Prislista Ånäset

Stenfors Gård , gamla gårdsmusteriet  ÅNÄSET   20/9  16 -17

Startavgift mustning
115:-                

Endast pastöriserad  must  ,hållbar 1 år
33 kr/l

Bag -in-Box    3L
30:-

Bag-in-Box     5L
32:-
                      

75 cl  Glasflaska m bygelkork:
35:-                   

50 cl Glasflaska m bygelkork
25:-  

33 cl  glasflaska m bygelkork
20:-    

                        

Pressrester som vi ska hantera        100.-         Ö-vik och Ånäset oavsett mängd äpplen .

Vi ser att ni har plockat bort blad och grova skaft samt skärt bort bruna delar på äpplen och sköljt igenom dom INNAN ni lämnar dom till UmeMust , inga papperspåsar. Plastbackar, tvättkorgar så de går att stapla inne i en släpvagn ! skriv era efternamn på varje låda med synlig text  ! Vi tar inga pressrester i retur tillbaka till Ånäset  ! Vill ni hämta er must och presssäckar i Umeå så meddela vid inlämning av äpplena . Tvättavgift 100.-

Vi behöver minst 120 kilo som ger 60Liter för att vi skall kunna starta pastöriseringsmaskinen med just BARA Dina äpplen . Om Ni kommer med mindre än 120 kilo så blandas era äpplen med andra äpplen. 

Hur går det till?
 1. Tider
  Vi har tider som ni kan komma förbi och lämna era äpplen. Kolla vilka tider som gäller just nu.
 2. Hur vet ni att det är dags att musta? När är äpplena mogna?
  Många mustar sina äpplen för tidigt då de inte utvecklat sin fulla arom och perfekta balans mellan syra och sötma. Att äpplen faller ner från träden behöver inte betyda att de är mogna.
  Snabbtest: Är kärnorna vita är äpplet omoget. Är kärnorna bruna är äpplet moget. Ett omoget äpple är väldigt syrligt utan utvecklad sötma. Med mognaden utvecklas sötman. För att undvika fallfrukts skador kan du plocka ner dem i hinkar så länge och låta dem mogna ytterligare någon/några veckor i väntan på att de övriga äpplena ska bli klara !
  Det spelar ingen roll om äpplena har ”rost” eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfrukts skador är inga problem. Se mera info på vår hemsida www.umemust.nu.
  Att undvika: Övermogna äpplen blir mjöliga. Vi mustar inte mjöliga äpplen då de inte blir nån vätska ur dom . Ett övermoget äpple är mjukt och har mörkbruna kärnor. Sommaräpplen är vanliga att det blir mjöliga . Och ingen fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier.
 3. Lämna äpplen
  Leverera dina äpplen grusparkering Stenfors Gård  på angiven tid. Gallra, tvätta och skär bort fula delar av dina äpplen hemma. Inga papperspåsar utan banan lådor eller plastbackar ,hinkar . Äpplena åker i släpvagn till Umeå och måsta kunna stå upp och packas helst på varandra ! Skriv ditt efternamn på era ”lådor ” .
 4. Förpackning
  Vi har flera olika förpackningar till försäljning som Ni meddelar när ni lämnar in era äpplen, Storsäljaren är 3 Liter Bag –In Box !
 5. Äppelresterna
  Äppelresterna som blir kvar efter mustning hanterar vi till Er och det är en avgift på 100.- oavsett mängd äpplen .Om ni önskar hämta er Must o pressrester i Umeå ? Meddela oss.
 6. Hållbarhet
  Pastöriserat har hållbarhet på 1-1,5 år och kan förvaras varmt tills ni Öppnar förpackningen som sedan skall förvaras kyld . Bag in box 30 dagar hållbar och flaskorna 7 dagar !
 7. Hämta
  Ni hämtar er färdiga must på Stenfors gård , Ånäset vid nästa tillfälle som vi kommer till Stenfors gård (se datum). Om ni önskar komma på besök i Umeå så meddela att Ni vill hämta er must via telefon 070-272 25 69. När ni får ert SMS att er must är klar – svara i SMS vart ni hämtar och vilket datum .
Innan ni lämnar in era äpplen

Har ni tvättat era äpplen?

Äpplen som plockas direkt fån trädet behöver inte tvättas men de som har gräsklipp på sig och annat skräp  Om ni vill att Umemust ska tvätta dom och gå igenom dom så är det 100.- och vi  spolar av dem och plocka bort blad och skaften som kan vara grova och fastna i vår äppelpress .

Förvaringskärl : Bag in box håller 30 dagar när ni öppnat den ,kyld ! Flaskor har bygelkork och kan återandvändas i många år ,hållbar 7 dagar kyld .

Vi pastöriserar er must  och kan tappa det på :  Bag-in-box 3L, Bag-in-box 5L, Glasflaska 75 cl eller 50 cl el 33 cl .

Pressrester är 100.- oavsett mängd kilo äpplen !

Inlämning av äpplen.

Ni kommer att få uppge namn ,mobilnummer ,vilka förpackningar Ni önskar och hur ni vill betala , SWISH är att föredra !  Det mobilnummer ni anger bör ni kolla ofta ifall ett sms kommit från oss !

Gallra, tvätta och skär bort fula delar av dina äpplen hemma. Inga papperspåsar utan banan lådor eller plastbackar ,hinkar . Äpplena åker i släpvagn till Umeå och måsta kunna stå upp och  packas helst på varandra !  Skriv ditt efternamn o mobilnummer på era ”lådor ” .

 Vi kan aldrig garantera att äpplena förvaras inomhus innan de mustas. Men däremot alltid väderskyddade. Vi mustar efter äpplets mognad . Ni som har vita kärnor hamnar sist i kön och Ni som har färdigmogna äpplen kommer först!

 

 Ö-VIK

Blomsterhörnan

Ö-VIK , Blomsterhörnan , Umemust kommer den 19/9 1700-1800 hos Blomsterhörnan för inlämning av äpplen till mustning . år 2023.
Plats: Björnavägen 66, kundparkeringen
, karta > klicka här

KONTAKT :

Katarinakatarina@umemust.nu
Mobil – 070-210 52 99

Maria, Blomsterhörnan
Telefon – 0660-55477 

Kundparkeringen, Blomsterhörnan

Vägbeskrivning klicka här

Prislista Ö-VIK

  Blomsterhörnan Ö-Vik.
Björnavägen 66, kundparkeringen
Datum: 2022 : 20/9 för inlämning av Dina äpplen och returen av din must får du på sms.

Startavgift mustning
115:-               

Endast pastöriserad  must  ,hållbar 1 år
33 kr/l

Bag -in-Box    3L
30:-

Bag-in-Box     5L
32:- 

   

75 cl  Glasflaska m bygelkork
35:-                   

50 cl Glasflaska m bygelkork
25:-  

33 cl  glasflaska m bygelkork
20:-    
                            

Pressrester som vi ska hantera        100.-         Ö-vik och Ånäset oavsett mängd äpplen .

Vi ser gärna att ni har plockat bort blad och grova skaft samt skärt bort bruna delar på äpplen och sköljt igenom dom INNAN ni lämnar dom till UmeMust , inga papperspåsar.
Hellre bananlådor plastbackar ,tvättkorgar så de går att stapla inne i en släpvagn ! skriv era efternamn på varje låda med synlig text  ! Vi tar inga pressrester i retur tillbaka till Ö-vik. Vill ni hämta er must och presssäckar i Umeå så meddela vid inlämning av äpplena .

Vi behöver minst 120 kilo som ger 60 Liter för att vi skall kunna  starta pastöriseringsmaskinen med just BARA Dina äpplen . Om Ni kommer med mindre än 120 kilo så blandas era äpplen med andra äpplen !

Vi köper gärna dina äpplen ,rabarber och aroniabär som Ni inte tänker använda !  5.- / kilo   de ska vara rensade och sköljda .

Hur går det till?
 1. Tider
  Vi har 3 datum  som vi hämtare Era Äpplen ! Björnavägen 66 – Blomsterhörnan 1500-17.00 ,på parkering bakgården .
 2. Hur vet ni att det är dags att musta? När är äpplena mogna?Många mustar sina äpplen för tidigt då de inte utvecklat sin fulla arom och perfekta balans mellan syra och sötma. Att äpplen faller ner från träden behöver inte betyda att de är mogna.

  Snabbtest: Är kärnorna vita är äpplet omoget. Är kärnorna bruna är äpplet moget. Ett omoget äpple är väldigt syrligt utan utvecklad sötma. Med mognaden utvecklas sötman. För att undvika fallfrukts skador kan du plocka ner dem i hinkar så länge  och låta dem mogna ytterligare någon/några veckor i väntan på att de övriga äpplena ska bli klara !

  Det spelar ingen roll om äpplena har ”rost” eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfrukts skador är inga problem. Se mera info på vår hemsida www.umemust.nu.

  Att undvika: Övermogna äpplen blir mjöliga.Vi mustar inte mjöliga äpplen då de inte blir nån vätska ur dom . Ett övermoget äpple är mjukt och har mörkbruna kärnor. Sommaräpplen är vanliga att det blir mjöliga .  Och ingen  fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier.

 3. Leverera dina äpplen på angiven tid. Gallra, tvätta och skär bort fula delar av dina äpplen hemma. Inga papperspåsar utan banan lådor eller plastbackar ,hinkar . Äpplena åker i släpvagn till Umeå och måsta kunna stå upp och  packas helst på varandra ! i Ö-vik är det många äpplaträd !!!  Om ni inte tvättat äpplena så tar vi avgift  100.- för det.
 4. Vi har flera olika förpackningar till försäljning som Ni meddelar när ni lämnar in era äpplen , Storsäljaren är 3 Liter Bag –In Box !
 5. Äppelresterna som blir kvar efter mustning hanterar vi till Er och det blir 100.- oavsett mängd äpplen .Om ni önskar hämta  er Must o pressrester i Umeå ? Meddela .
 6. Pastöriserat har hållbarhet på 1-1,5 år och kan förvaras varmt tills ni Öppnar förpackningen som sedan skall förvaras kyld .  Bag in box 30 dagar hållbar och flaskorna 7 dagar ! Ni hämtar er färdiga must på Blomsterhörnan på endast dessa datum : 14/9 ,28/9 26/10 . Om ni önskar komma på besök i Umeå så meddela att Ni vill hämta er must via telefon 070-2105299  , 0660-55477

  Katarina med personal och Maria S. Blomstergården

Innan ni lämnar in era äpplen

Har ni tvättat era äpplen?

Äpplen som inte är tvättade mustar vi INTE ! Om ni vill att Umemust ska tvätta dom och gå igenom dom så är det 100.- och vi  spolar av dem och plocka bort blad och skaften som kan vara grova ..

Förvaringskärl : Bag in box håller 30 dagar när ni öppnat den ,kyld ! Flaskor har bygelkork och kan återandvändas i många år ,hållbar 7 dagar kyld .

 

Vi pastöriserar er must  och kan tappa det på :  Bag-in-box 3L, Bag-in-box 5L, Glasflaska 75 cl eller 50 cl el 33 cl .

Pressrester är 100.- oavsett mängd kilo äpplen !

Inlämning av äpplen.

Ni kommer att få uppge namn ,mobilnummer ,vilka förpackningar Ni önskar och hur ni vill betala , SWISH är att föredra !  Det mobilnummer ni anger bör ni kolla ofta ifall ett sms kommit från oss !

Gallra, tvätta och skär bort fula delar av dina äpplen hemma. Inga papperspåsar utan banan lådor eller plastbackar ,hinkar . Äpplena åker i släpvagn till Umeå och måsta kunna stå upp och  packas helst på varandra ! i Ö-vik är det många äpplaträd !!!  Skriv ditt efternamn o mobilnummer på era ”lådor ” .

 

Vi kan aldrig garantera att äpplena förvaras inomhus innan de mustas. Men däremot alltid väderskyddade. Vi mustar efter äpplets mognad . Ni som har vita kärnor hamnar sist i kön och Ni som har färdigmogna äpplen kommer först!